Oczyszczanie z chlorellą

Jakie bogactwo skrywa w sobie zielona alga chlorella, która jest jedną z najbardziej pożywnych roślin??

  • Aminokwasy (19!),
  • witaminy (chlorella zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa!!) i minerały –  fosfor, potas, magnez, wapń,
  • pierwiastki śladowe – żelazo, mangan, cynk, molibden, miedź i kobalt,
  • beta-karoten (prowitamina A) – usuwa uszkodzenia skóry powstałe w wyniku działania promieniowania ultrafioletowego, wzmacnia wzrok i może zapobiegać zaćmie,
  • białko stanowi 60% składu (dla porównania soja, która jest rośliną szczególnie bogatą w ten budulec, zawiera tylko 30% białka),
  • chlorofil (50 razy więcej niż w lucernie! (jest najbogatszym znanym źródłem chlorofilu, stąd też jej nazwa).

Dzięki swej budowie – gdyż jego struktura jest bardzo zbliżona do hemoglobiny – zielony chlorofil:

  • wspomaga zdolność krwi do wiązania tlenu,
  • wykazuje działanie krwiotwórcze: wspomaga aktywność białych ciałek krwi i oczyszcza krew,
  • stabilizuje ciśnienie krwi i wzmacnia mięsień sercowy,
  • pobudza regenerację i wytwarzanie komórek: przyspiesza proces gojenia się ran,
  • wspomaga układ odpornościowy i oczyszcza organizm,
  • ma korzystny wpływ na błony śluzowe przewodu pokarmowego, które stanowią naturalną barierę przed przedostaniem się substancji toksycznych z przewodu pokarmowego bezpośrednio do krwiobiegu,
  • wykazuje działanie przeciwbakteryjne.

Polecam więc codziennie picie chlorofilu, ja rozrabiam go z wodą i tak piję przez cały dzień, a także dodaję do wody, którą zabieram na trening 😉 Jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat naturalnych produktów z chlorofilem, które warto mieć w swoim domu, zapraszam do kontaktu.

Oczyszczająca moc chlorelli:

  • ściana komórkowa, zawierająca substancję unikatową – sporopoleninę, która wiąże w sposób nieodwracalny metale ciężkie oraz toksyny, umożliwiając wydalanie ich na zewnątrz.
  • błona komórkowa, składająca się z trzech bardzo odpornych warstw ochronnych, które są podstawą oczyszczających właściwości tej algi, oczyszcza organizm z:
  • toksyn,
  • metali ciężkich (kadm z papierosów, rtęć i pallad z plomb dentystycznych, ołów ze środowiska),
  • chemikaliów (rozpuszczalniki wchodzące w skład wielu produktów kosmetycznych, czyszczących, lakierów czy farb),
  • oraz alkoholu.
  • oczyszcza także układ trawienny, zwłaszcza jelito grube,
  • neutralizuje zapach potu,
  • wykazuje korzystne działanie na nieświeży oddech, gdyż chlorofil ma zdolność do łączenia się z lotnymi związkami siarki o nieprzyjemnej woni – w ten sposób likwidując nieprzyjemny zapach oddechu.

Ponadto w sytuacjach szczególnego nasilenia uwalniania się toksyn z tkanek organizmu (głodówka, intensywne odchudzanie, wizyty w saunie) chlorella jest bardzo pomocna, gdyż absorbując toksyczne związki zapobiega przeciążeniu nerek czy wątroby.

Przedstawiam przykład zastosowania chlorelli w naszej kuchni:

Pesto z bazylii i chlorelli:

  • pojemnik świeżej bazylii
  • ½ szklanki oliwy extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 g chlorelli sproszkowanej
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1 łyżka orzeszków pinii

Wszystkie składniki oprócz orzeszków zmiksować w blenderze. Orzeszki uprażyć na patelni i gdy ostygną dorzucić do pesto, które idealnie sprawdzi się jako dodatek do pełnoziarnistego makaronu bądź sos do sałatek. Smacznego! J

Jakie inne właściwości reprezentuje chlorella?? Przeczytaj już w kolejnym moim artykule.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *