Co skrywa pokrzywa

Zielsko, chwasty zwał jak chciał, ale dla Mnie to cud natury z racji wartości,  jakie skrywa w Sobie ta niezwykła roślina.

Prosto z głębi lasu zawitała w Mojej kuchni Pokrzywa, auć.😉 🌿

Prosto do butelki, a później wiadomo do… koktajlu, zamiast tradycyjnej herbaty czy konserwowanego soku.

5 litrów na dobry początek majowego zbioru odstawiam do Mojej spiżarki.Musisz spróbować

🔝Mniami !😋💚

Myślisz pewnie, co ona takiego w sobie ma,oprócz tego, że kłuje, szczypie itp. Ano ma :

  • makro- i mikroelementy: magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód;
  • witaminy: A, K, B2, C;
  • związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.

I właściwości też ma :

  • Ta niepozorna roślina ma właściwości moczopędne, niezastąpione w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego.
  • Wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji, np. złogów kwasu moczowego. Równocześnie przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie.
  • Fantastycznie oczyszcza krew i jako jedna z niewielu roślin ma aż 60%  cudownego krzemu.
  • W medycynie naturalnej wyciąg z liści pokrzywy stosuje się w łagodnych stanach zapalnych dróg moczowych, zbyt skąpym wydalaniu moczu, a pomocniczo w kamicy moczowej i dny moczanowej (artretyzmu), chorobie reumatycznej oraz niektórych schorzeniach skórnych, zwłaszcza wieku młodzieńczego.

Picie naparów lub dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek ułatwia przemianę materii i wzmaga apetyt.

Związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pokrzywę stosuje się w chorobach wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit, a także przy biegunkach. Częste picie pokrzywowej herbatki  jest w stanie powstrzymać rozrost komórek nowotworowych .

Piję 3 x dziennie.

W działaniu krwiotwórczym pokrzywa próbuje dorównać preparatom żelaza. Wpływa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek, co przydaje się w leczeniu anemii i przy osłabieniu. Jako jeden z nielicznych surowców zielarskich pokrzywa obniża poziom cukru we krwi i w niewielkim stopniu także ciśnienie tętnicze.

Ze względu na właściwości bakteriobójcze stosuje się przemywanie i okłady z liści pokrzywy w leczeniu schorzeń skórnych, ropni, czyraków, trądziku, guzków, stanów zapalnych pochwy oraz stanów zapalnych mięśni. Ekstrakt z pokrzywy jest też doskonałą, odkażającą płukanką do jamy ustnej. Można również masować skórę głowy pokrzywowym naparem. To nie tylko zmniejsza napięcie mięśni i poprawia krążenie, ale jednocześnie działa leczniczo w chorobach skóry głowy, przy łupieżu i łojotoku, przy wypadaniu włosów.

Maj i czerwiec to najlepsze miesiące dla Pokrzywki. 

Idź na spacer i poszperaj,a zyskasz podwójnie…naturalnie

Pamiętaj : Zbieraj tylko szczytową część pokrzywy z uwagi na największą ilość właściwości odżywczych.

Instrukcja dla Zupy :

3 szklanki młodych listków pokrzywy

2 marchewki

4 ziemniaki

2 listki laurowe

mielone ziele angielskie

cebula

3 ząbki czosnku

majeranek

sól

świeżo mielony pieprz

masło

śmietana do zabielenia

Przygotowanie :

Pokrzywę sparzyć gorącą wodą (dzięki temu nie tylko usuniesz drobnoustroje, ale i pozbawisz pokrzywę charakterystycznego „pieczenia”).

W garnku zagotować wodę z listkami laurowymi, zielem angielskim solą, drobno posiekanym czosnkiem i warzywami.

Pokrzywę i cebulę pokroić i podsmażyć na patelni z majerankiem oraz świeżo mielonym pieprzem.

Kiedy warzywa w zupie zmiękną, dodać pokrzywę i gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku ulubionymi ziołami.

Żeby zrobić zupę krem, wystarczy zmiksować zupę w blenderze. Tuż przed podaniem na dnie talerza rozprowadzić łyżkę śmietany i na tak przygotowany podkład wlewać zupę.

Instrukcja dla Naparu:

  • 0,5 kg pokrzywy
  • zalej 4 litrami wody
  • gotuj do 30 min
  • odcedź liście (nie wyrzucaj,niżej napiszę Ci co możesz nimi zastąpić🤔)
  • gotowy wywar :

odlej do butelek jako herbatę,składnik koktajlu czy napój chłodzący

dodaj miód lub cukier(erytrytol, kokosowy) ,zagotuj jeszcze chwilę i odlej do butelek jako syrop do rozcieńczania w zimowe dni

Gotowe 💚aaaa liście !

Ja dziś zastąpię nimi szpinak i połączę z makaronem sojowym,suszonymi pomidorami,czosnkiem i bazylią.😋Ot,pomysł z ostatniej chwili.🔝To nie koniec majowego szaleństwa z pokrzywą więc do następnego razu

Smacznego_wszystkiego ! 💚

Posted by Łukasz Szulim

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *