5 przepisów na letnie orzeźwienie o super mocy!

Superfoods to żywność o wysokiej wartości odżywczej, charakteryzująca się bogactwem związków biologicznie aktywnych, zwłaszcza antyoksydantów, które neutralizują szkodliwy wpływ nadmiaru wolnych rodników na organizm. Do grupy związków o działaniu antyoksydacyjnym zalicza się między innymi: witaminy: C, E, A, koenzym Q10, flawonoidy, karoten czy antocyjany.

Przedstawiam 5 produktów zaliczanych do Superfoods, które warto włączyć do swojej diety ze względu na szereg korzystnych właściwości:

Aronia jest super, ponieważ ma właściwości przeciwutleniające oraz przeciwnowotworowe, a spożywana regularnie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo- naczyniowego i obniża stężenie cholesterolu we krwi.

  • Charakteryzuje się bogactwem antocyjanów i innych polifenoli, witaminy C, E, karotenoidów oraz witamin z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak: molibden, mangan, miedź, kobalt.
  • Działa prewencyjnie w przypadku raka jelita grubego, ponieważ zawiera dużo błonnika pokarmowego.
  • Dzięki wysokiej zawartości antocyjanin wykazuje działanie przeciwzapalne oraz przeciwwrzodowe.
  • Ma korzystny wpływ na chorych na cukrzycę typu II, gdyż regularne spożywanie/picie soków z aronii zmniejsza stężenie glukozy na czczo.

Koktajl z aronią:

  • 1 garść świeżej lub mrożonej aronii
  • ½ banana
  • 200 ml mleka kokosowego (polecam zrobić samemu: 100 g ekologicznych wiórek kokosowych – bez dwutlenku siarki! zalać 0,5 l gorącej, ale nie wrzącej wody, zblenderować, przecedzić przez sitko (dokładnie odcisnąć wiórki!) i gotowe!:)

Wszystkie składniki zblenderować. Koktajl najlepiej smakuje schłodzony.

Borówka czarna jest super, ponieważ ma właściwości wspomagające procesy widzenia (w przypadku zaćmy, niedowidzenia czy retinopatii cukrzycowej) oraz działanie antyoksydacyjne.

Jest bogactwem witamin: C, PP, A, z grupy B, związków antocyjanowych, garbników, fenolokwasów, kwasów organicznych oraz składników mineralnych, takich jak: fosfor, wapń, miedź, magnez, żelazo, potas, mangan.

  • Wykazuje działanie antybakteryjne, dezynfekujące i przeciwzapalne, m.in. wykazano bakteriobójczy wpływ tych owoców na bakterię Helicobacter pylori, odpowiedzialnej za wrzody żołądka.

Sorbet borówkowy:

  • ½ kg świeżych borówek czarnych
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1 banan
  • odrobina miodu do smaku
  • kilka listków mięty

Borówki wraz z cytryną i bananem zmiksować. Następnie dodać miód i drobno pokrojoną miętę i wymieszać. Przełożyć do pojemnika nadającego się do mrożenia i umieścić w zamrażarce. Co jakiś czas, gdy owoce zamarzną, mieszać i ponownie mrozić. Czynność powtarzać parę razy, aż osiągnięta zostanie odpowiednia konsystencja.

Spirulina jest super, ponieważ ma właściwości oczyszczające organizm, , wspomagające procesy trawienne oraz charakteryzuje się wysoką zawartość chlorofilu. 

  • Jest bogactwem beta-karotenu, który ma działanie przeciwnowotworowe, witaminy B12, witaminy E o właściwościach przeciwutleniających, wapnia, jodu oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. gamma-linolenowego, który wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego.
  • Działa korzystnie na produkcję czerwonych krwinek.
  • Wykazuje właściwości osłonowe na śluzówkę żołądka.

Koktajl ze spiruliną:

  • ½ mango
  • 1 banan
  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka spiruliny w proszku

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.

Gwiazdnica jest super, ponieważ ma właściwości rozkurczowe, wykrztuśne, dezynfekcyjne i moczopędne.

  • Jest bogactwem saponin, prowitaminy A, witamin: C, E, z grupy B, kwasu linolenowego, fitosteroli i soli mineralnych.
  • Wyciągi z ziela działają przeciwzapalnie i przeciwświądowo.
  • Stosuje się ją głównie w chorobach układu oddechowego oraz przy dolegliwościach związanych z układem moczowym.

Pożywny i orzeźwiający napój na ciepłe dni:

  • 1 pęczek gwiazdnicy
  • 1 średnia pomarańcza lub grejpfrut

Z pomarańczy lub grejpfruta (bądź z obu owoców) wycisnąć sok, a następnie zmiksować w blenderze razem z gwiazdnicą.

Zielona herbata jest super, ponieważ ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne.

  • Zawiera wiele cennych związków polifenolowych (największa zawartość katechin, które pozwalają cieszyć się młodością i dobrym zdrowiem oraz działają przeciwnowotworowo), flawonoidów, proantocyjanidynów oraz kwasów fenolowych.
  • Zielona herbata działa również przeciwzapalnie na organizm oraz hamuje odkładanie się tkanki tłuszczowej.

Shake z zieloną herbatą:

  • 2 gałki lodów śmietankowych
  • 100 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka herbaty zielonej matche
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na jasnozieloną, gładką masę. Rozlać do szklanek i ozdobić 2 listkami mięty lub nasionami chia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *